Voćke, Vrt

Rezidba smokve

Orezivanje smokve je važan proces u održavanju zdravog rasta ovog voćnog stabla, a ujedno je i ključan faktor u povećanju količine i kvalitete plodova. U ovom eseju ću se fokusirati na opće smjernice za orezivanje smokve te na načine na koje se smokva razlikuje od drugih voćnih stabala u pogledu rezidbe.

Kako se radi orezivanje smokve?

Orezivanje smokve uključuje uklanjanje starih, bolesnih i oštećenih grana, kao i ograničavanje rasta stabla na određenu veličinu. Cilj je stvoriti ravnotežu između količine lišća i voća, poticati zdrav rast, povećati kvalitetu i količinu plodova, te spriječiti bolesti i štetnike.

Kada se obavlja orezivanje smokve?

Rezidba smokve

Idealno vrijeme za orezivanje smokve je u proljeće, kada stabla počnu cvjetati i kada se formiraju novi pupoljci. Međutim, ako je potrebno, orezivanje se može obaviti i tijekom kasne jeseni ili rane zime, nakon berbe plodova. Tada se uklanjaju bolesne, oštećene i mrtve grane, te se izvodi obrezivanje krošnje i održavanje visine i oblika stabla.

Kako je najbolje obaviti orezivanje smokve?

Prije nego što započnete s orezivanjem, važno je provjeriti alate, kako bi bili sigurni da su čisti i oštri, te da neće oštetiti stablo. Za orezivanje se koriste škare za grane i pile za grane, a ako su grane prevelike, koristi se motorna pila. Važno je ostaviti dovoljno glavnih grana koje će osigurati dobar rast i formu stabla.

Kada orezujete grane, važno je rezati ih na odgovarajućoj duljini i pod odgovarajućim kutom kako bi se spriječilo oštećenje stabla i potaknuo zdrav rast. Smokve imaju karakterističan rast i mogu biti izložene jakim vjetrovima, pa je važno ostaviti nekoliko glavnih grana koje će osigurati stabilnost stabla. Također, važno je ukloniti sve grane koje rastu prema unutra, prelazeći preko drugih grana ili se sudaraju s drugim granama. Ove grane mogu oštetiti druge dijelove stabla, te smanjiti protok zraka i svjetlosti, što može dovesti do pojave bolesti.

Rezidba smokve

Kako se smokva razlikuje od drugih voćnih stabala u pogledu rezidbe?

Smokve su jedinstvene u pogledu svoje strukture i rasta, te se razlikuju od ostalih voćnih stabala u pogledu orezivanja. Prvo, smokve se mogu razviti kao velika stabla ili kao niske grmove, a njihove grane mogu rasti vertikalno ili horizontalno. Zato je važno prilagoditi orezivanje smokve na njezin oblik i veličinu.

Drugo, smokve proizvode plodove na dvogodišnjim granama, što znači da bi trebalo paziti da se ne orežu sve grane koje su bile plodonosne prošle godine. Ove grane trebaju biti ostavljene kako bi se razvile nove grane koje će proizvesti sljedeću generaciju plodova. Međutim, stare grane koje su bolesne ili oštećene treba ukloniti.

Treće, smokve imaju vrlo mekano drvo, pa je potrebno biti nježan pri orezivanju kako se ne bi oštetila kora ili grane. Također, važno je ostaviti nekoliko glavnih grana koje će osigurati stabilnost stabla.

Zaključak

Orezivanje smokve je ključan proces u održavanju zdravog rasta i plodnosti ovog voćnog stabla. Važno je provesti orezivanje u pravo vrijeme, koristiti prave alate i ostaviti dovoljno glavnih grana koje će osigurati dobar rast i formu stabla. Smokve se razlikuju od drugih voćnih stabala u pogledu orezivanja, stoga je važno prilagoditi postupak orezivanja njihovom obliku i veličini. Ako se pravilno izvede, orezivanje smokve može povećati kvalitetu i količinu plodova, te spriječiti bolesti i štetnike.

Rezidba smokve

Zimsko korektivno orezivanje smokve

Kako orezati smokvu za veličinu i povećan prinos?

Kako orezati smokvu za maksimalni urod – malo poznati savjet

Kako rezidbom oblikovati smokvu u drvo ili grm?

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital