Voćke, Vrt

Rezidba trešnje

Rezidba trešnje jedna je od najvažnijih aktivnosti u uzgoju trešnje, a ako se izvodi pravilno, može znatno povećati količinu i kvalitetu roda. Rezidba trešnje obično se izvodi tijekom zime, a ovisno o sorti, može se izvoditi i nakon cvatnje. U ovom članku, istražit ćemo kako se izvodi rezidba trešnje, zašto je dobro napraviti rezidbu trešnje, kada se radi rezidba trešnje, što je potrebno za rezidbu trešnje i zašto ne bi trebalo raditi rezidbu trešnje.

Kako se izvodi rezidba trešnje?

Rezidba trešnje uključuje uklanjanje dijelova stabla i grana kako bi se kontrolirao rast stabla i poboljšala kvaliteta ploda. Kada se pristupa rezidbi, najbolje je raditi s čistim i oštrim alatima kako bi se izbjegla oštećenja stabla i grana, što može dovesti do bolesti stabla. Postupak rezidbe trešnje uključuje sljedeće korake:

Rezidba trešnje

Uklanjanje mrtvih, bolesnih ili oštećenih grana – To su grane koje su suhe, mrtve ili oštećene. Takve grane mogu smanjiti kvalitetu ploda i privući štetnike, pa ih je najbolje ukloniti.

Uklanjanje grana koje rastu prema unutra – Grane koje rastu prema unutra mogu ograničiti protok zraka i svjetla u krošnji, što dovodi do lošeg razvoja ploda. Takve grane treba ukloniti kako bi se otvorila krošnja.

Uklanjanje grana koje rastu prema dolje – Grane koje rastu prema dolje ne dopuštaju da se svjetlost i zrak šire po krošnji. Takve grane mogu oštetiti druge grane i ometati protok hranjivih tvari. Treba ih ukloniti kako bi se otvorila krošnja.

Uklanjanje grana koje su preblizu – Grane koje su previše blizu drugih grana mogu se trljati jedna o drugu, što dovodi do oštećenja. Treba ih ukloniti kako bi se izbjegla oštećenja i potaknuo rast zdravih grana.

Uklanjanje grana koje ometaju krošnju – Grane koje su prevelike i preteške mogu ometati rast ostalih grana u krošnji. Takve grane treba ukloniti kako bi se krošnja održavala ravnomjerno.

Skraćivanje grana – Ako su grane predugo, mogu se lako oštetiti ili lomiti. Skraćivanjem grana potiče se rast novih izbojaka i stvaraju se novi izdanci, što povećava ukupni rast i razvoj krošnje.

Uklanjanje vodenih izbojaka – Vodeni izbojci su mladi izdanci koji rastu direktno iz debla ili korijena. Oni neće donijeti plodove, a mogu ometati rast ostalih grana u krošnji. Stoga ih treba ukloniti.

Rezidba trešnje

Zašto je dobro napraviti rezidbu trešnje?

Rezidba trešnje ima mnoge prednosti koje će poboljšati kvalitetu i količinu ploda. Primjerice, rezidba može potaknuti rast novih izdanaka i grana, povećati količinu svjetla i zraka u krošnji, poboljšati cirkulaciju zraka i spriječiti širenje bolesti. Osim toga, rezidba trešnje može pomoći u održavanju krošnje ravnomjernom i uravnoteženom, čime se smanjuje rizik od lomljenja grana pod težinom ploda. Rezidba trešnje također pomaže u poboljšanju kvalitete ploda, povećanju pristupa svjetlu i poboljšanju okusa i arome ploda.

Kada se radi rezidba trešnje?

Rezidba trešnje obično se izvodi tijekom zime, kada su stabla u mirovanju. Međutim, ovisno o sorti trešnje, rezidba se može izvoditi i nakon cvatnje. Ako se rezidba trešnje izvodi nakon cvatnje, tada treba izbjegavati uklanjanje bilo kakvih cvjetova ili plodova kako bi se osigurala dobra proizvodnja ploda sljedeće sezone.

Zašto ne bi trebalo raditi rezidbu trešnje?

Iako je rezidba trešnje vrlo korisna u poboljšanju kvalitete i količine ploda, postoje situacije u kojima nije preporučljiva. Na primjer, ako stablo trešnje nije u dobrom stanju ili je bolesno, treba ga ostaviti da se oporavi prije nego što se izvrši bilo kakva rezidba. Također, ako stablo trešnje nije dovoljno razvijeno ili je premlado, treba izbjegavati pretjeranu rezidbu, koja bi mogla dovesti do štetnog utjecaja na rast i razvoj stabla. Također, ako se rezidba izvodi u pogrešno vrijeme ili ako se koriste nepravilni alati i tehnike, to može dovesti do ozbiljnih oštećenja stabla i smanjene proizvodnje ploda.

Što je potrebno za rezidbu trešnje?

Za izvođenje rezidbe trešnje potrebno je prvo pripremiti alate i opremu. Osnovni alati uključuju oštre škare za rezidbu, pile za rezidbu i rezač za grane. Također, potrebna je zaštitna oprema kao što su rukavice i zaštitne naočale.

Prije rezidbe trešnje, potrebno je provesti vizualni pregled stabla i procijeniti koje dijelove stabla treba rezati. Ako je stablo zdravo, možete nastaviti s rezidbom. Prije svega, treba ukloniti sve mrtve, bolesne i oštećene grane, što će pomoći u sprečavanju širenja bolesti i oštećenju stabla.

Zatim se treba usredotočiti na održavanje ravnoteže krošnje i uklanjanje viška izdanaka. Prije svega, treba ukloniti grane koje rastu u sredini krošnje i one koje se suviše preklapaju. Ovo će pomoći u stvaranju više svjetla i zraka u krošnji, što će poboljšati razvoj plodova.

Također, važno je smanjiti veličinu grana koje su predugo ili se prenisko spuštaju. To će spriječiti lomljenje grana pod težinom ploda i poboljšati kvalitetu ploda. Tijekom rezidbe, važno je paziti na pravilan kut i visinu reza, kako bi se spriječila infekcija i oštećenje stabla.

Primjeri i anegdote

Jedna od najčešćih pogrešaka u rezidbi trešnje je prekomjerna rezidba. Prekomjerna rezidba može dovesti do pretjeranog rasta izbojaka i oslabljivanja stabla, što će smanjiti količinu i kvalitetu ploda. Ovo je bio slučaj u vrtu moje prijateljice. Ona je odlučila prekomjerno izrezati stablo svoje trešnje, misleći da će to pomoći u poboljšanju proizvodnje ploda. Međutim, stablo je postalo oslabljeno i prestalo je davati plodove. Kada smo provjerili, otkrili smo da je prekomjerna rezidba uzrokovala pretjerani rast izbojaka i smanjenje ukupnog rasta stabla.

Drugi primjer dolazi iz vrtova jednog starog restorana u mom gradu. Vrt se nalazi u povijesnom dijelu grada i ima nekoliko starih stabala trešnje. Restoran je odlučio angažirati stručnjake za rezidbu stabala kako bi poboljšali njihov izgled i proizvodnju ploda. Stručnjaci su pažljivo procijenili svako stablo i primijenili pravilne tehnike rezidbe kako bi održali ravnotežu krošnje i uklonili mrtve i bolesne grane. Nakon nekoliko mjeseci, stabla su se oporavila i počela davati više ploda nego prije.

U trećem primjeru, moj prijatelj je imao stablo trešnje koje nije proizvodilo dovoljno ploda. Nakon što smo pregledali stablo, uočili smo da su neke grane previsoko, što je uzrokovalo smanjenje proizvodnje ploda. Odlučili smo smanjiti veličinu tih grana i poboljšati raspored krošnje. Nakon godinu dana, stablo je počelo davati više ploda i izgledalo je puno zdravije.

Zaključak

Rezidba trešnje je važan postupak koji pomaže u održavanju zdravlja stabla i poboljšanju proizvodnje ploda. Međutim, važno je pravilno procijeniti koje dijelove stabla treba izrezati i primijeniti pravilne tehnike rezidbe kako bi se spriječila šteta na stablu. Prekomjerna rezidba može uzrokovati smanjenje proizvodnje ploda i oslabiti stablo. Stoga, ako niste sigurni kako izvršiti rezidbu trešnje, najbolje je potražiti savjet stručnjaka ili iskusnog vrtlara.

Za rezidbu trešnje potrebni su odgovarajući alati i oprema, uključujući oštre škare za rezidbu, pile za rezidbu i rezač za grane. Prije rezidbe, važno je provesti vizualni pregled stabla i procijeniti koje dijelove treba izrezati. Mrtve, bolesne i oštećene grane treba ukloniti kako bi se spriječilo širenje bolesti. Također, važno je održavati ravnotežu krošnje i ukloniti višak izdanaka kako bi se poboljšala kvaliteta i količina ploda.

Kada se radi rezidba trešnje ovisi o vrsti i stanju stabla. Rezidba trešnje obično se provodi u kasnu zimu ili rano proljeće, kada stablo još uvijek spava i nije se počelo razvijati. Međutim, treba izbjegavati rezidbu u razdoblju aktivnog rasta, jer to može oslabiti stablo i smanjiti proizvodnju ploda.

U zaključku, pravilna rezidba trešnje je važna za održavanje zdravlja stabla i poboljšanje proizvodnje ploda. Međutim, važno je imati na umu da prekomjerna ili pogrešna rezidba može uzrokovati štetu stablu i smanjiti proizvodnju ploda. Stoga, ako niste sigurni kako izvršiti rezidbu trešnje, najbolje je potražiti savjet stručnjaka ili iskusnog vrtlara. Pravilna procjena i primjena tehnika rezidbe pomoći će u poboljšanju izgleda i zdravlja stabla, a također će povećati proizvodnju ukusnih plodova koji će uveseljavati vaše nepce i okušati vašu kreativnost u kuhanju.

Rezidba trešnje

Kako orezati trešnju i dezinficirati alat za rezidbu?

Zimska rezidba trešnje

Proljetna rezidba trešnje

Ljetna rezidba trešnje

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital