Voćke

Rezidba marelice

Marelica je voćka koja se uzgaja diljem svijeta, a njezini plodovi su poznati po svom karakterističnom okusu. Da bi marelica rasla zdravo i dala obilne plodove, potrebno ju je redovito održavati i rezati. U ovom članku ćemo se osvrnuti na važnost i načine rezidbe marelice.

Kako se izvodi rezidba marelice?

Rezidba marelice je postupak kojim se uklanjaju dijelovi stabla ili grana kako bi se marelica mogla razvijati zdravo i obilno roditi. Pravilna rezidba marelice treba se obaviti tijekom zime, kada je stablo u mirovanju, prije nego što počne proljetni rast.

Rezidba, orezivanej, obrezivanje

Prije samog postupka rezidbe, potrebno je očistiti alat koji će se koristiti. Oštri i dezinficirani alat izbjegava oštećenja stabla i širenje bolesti. Potom, treba ukloniti sve mrtve, bolesne, oštećene ili usmjerene grane, kao i one koje se sudaraju ili križaju.

Nakon toga, možemo pristupiti oblikovanju krošnje. Ovisno o veličini stabla, potrebno je odabrati centralnu granu i formirati krošnju od njih. Marelica treba biti oblikovana u krošnju sličnu obrnutoj piramidi, s jakom centralnom granom i nižim granama koje se polako šire prema tlu. Cilj je imati dovoljno mjesta za sunčevu svjetlost i dobru cirkulaciju zraka kroz krošnju.

Rezidba marelica

Zimska rezidba marelica

Kako orezati stablo marelice?

Zašto je dobro napraviti rezidbu marelice?

Rezidba marelice donosi mnoge prednosti. Prvo, uklanjanje mrtvih, bolesnih i oštećenih grana sprječava širenje bolesti i štetočina koje bi mogle uništiti stablo ili oštetiti plodove. Također, uklanjanje prekriženih i sudarajućih grana omogućuje bolju cirkulaciju zraka i sunčeve svjetlosti, što poboljšava rast i razvoj plodova.

Oblikovanje krošnje također ima prednosti. Uklanjanje viška grana omogućuje da stablo troši manje energije na rast grana, a više na razvoj plodova. Osim toga, oblikovanje krošnje omogućuje lakši pristup plodovima tijekom branja.

Kada se radi rezidba marelice?

Rezidba marelice se obično obavlja zimi, kada je stablo u mirovanju. Međutim, postoje određene situacije kada je potrebno obaviti rezidbu tijekom ljeta. Na primjer, ako primijetite da su neke grane previše duge i počinju se savijati pod težinom plodova, treba ih ukloniti kako bi se izbjeglo oštećenje stabla.

Rezidbu marelice također treba obaviti ako primijetite bilo kakve znakove bolesti ili štetnika na stablu. U tom slučaju, treba ukloniti zaražene dijelove kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Zašto ne bi trebalo raditi rezidbu marelice?

Iako je rezidba marelice važna za održavanje zdravog i obilnog rasta, postoje i situacije kada nije preporučljiva. Prvo, ne bi trebali obavljati rezidbu kada stablo nije dovoljno zrelo ili nije dovoljno jaka. Preagresivna rezidba u mladoj dobi može dovesti do slabog rasta ili čak smrti stabla.

Također, nije preporučljivo raditi rezidbu u kasno proljeće ili ljeto, kada stablo aktivno raste. U tom razdoblju, stablo će biti osjetljivo na oštećenja i može se teško oporaviti.

Marelice

Što je potrebno za rezidbu marelice?

Za uspješnu rezidbu marelice potrebno je imati odgovarajući alat. Potreban alat uključuje oštre škare, pile i konopce. Prije upotrebe, alat treba dezinficirati alkoholom kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Također, prije rezidbe marelice, potrebno je proučiti oblikovanje krošnje i način obrezivanja. Preporuča se da se prije rezidbe marelice konzultirate sa stručnjakom kako biste bili sigurni da ćete ispravno oblikovati stablo.

Praktični primjeri i anegdote

Jedan primjer praktične primjene rezidbe marelice dolazi iz vrtlara u Teksasu koji se borio s problemom urođenog oblika marelice koju je kupio. Marelica je imala ravnu krošnju i veliku centralnu granu koja je sprječavala sunčevu svjetlost da dopre do donjih grana i plodova. Kako bi riješio problem, vrtlar je odlučio ukloniti centralnu granu i oblikovati krošnju u obliku obrnute piramide. Nakon nekoliko godina, marelica je procvjetala i proizvela obilne plodove.

Još jedan primjer dolazi iz Australije, gdje su vrtlari primijetili da marelice često imaju problema s pucanjem grana tijekom sezone plodova. Nakon temeljite analize, otkrili su da su glavni uzroci pucanja grana bili preveliko opterećenje plodovima i nepravilna raspodjela težine u krošnji. Kako bi riješili problem, vrtlari su odlučili oblikovati krošnju marelice u obliku kugle, s glavnim granama koje se račvaju u različitim smjerovima. Ova promjena oblika omogućila je ravnomjernu raspodjelu težine i smanjenje opterećenja na pojedinim granama, što je značajno smanjilo broj puknuća.

Anegdota o rezidbi marelice dolazi iz povijesti francuske kraljevske obitelji. Legenda kaže da je francuski kralj Louis XIV jednom posjetio jednu od svojih voćnjaka i primijetio da je jedna marelica snažnije rasla od ostalih i bila puna plodova. Njegov voćar objasnio mu je da je marelica dobila posebnu pažnju i brigu u oblikovanju krošnje i rezidbi. Oduševljen time, kralj je zapovjedio da se svim marelicama u voćnjaku pruži ista pažnja u oblikovanju krošnje i rezidbi, kako bi dobili maksimalni urod.

Zaključak

Rezidba marelice ključna je za održavanje zdravog i obilnog rasta stabla i proizvodnju plodova. Kako bi se postigao maksimalni urod i zdrav rast stabla, važno je rezidbu obaviti u pravo vrijeme i s pažnjom pristupiti oblikovanju krošnje. Kao što pokazuju primjeri iz prakse, pravilna rezidba može imati značajan utjecaj na rast i proizvodnju marelice.

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital