Vrt

Kako se riješiti nametnika u vrtu?

Kada se radi o održavanju vrta, jedan od najvećih izazova može biti rješavanje nametnika. Nametnici mogu uništiti vaše biljke, zelenilo i cvijeće, što može biti veoma frustrirajuće, posebno ako ste u to uložili puno vremena i truda. Ali ne brinite, postoje mnoge tehnike koje možete primijeniti kako biste se riješili ovih nametnika i očuvali svoj vrt.

Jedna od prvih stvari koje možete učiniti kako biste se riješili nametnika jest da održavate vrt čistim i urednim. Često je razlog zbog kojeg se nametnici nastanjuju u vašem vrtu zbog nagomilavanja otpada, trulih ostataka biljaka i drugog organskog materijala. Kada se ti ostaci razgrade, to stvara idealno okruženje za razne nametnike, poput puževa, crva i gmizavaca. Stoga je važno redovito uklanjati lišće, trulo voće i druge organske ostatke iz vašeg vrta kako biste spriječili da se nametnici nastane.

Kako se riješiti nametnika u vrtu

Uz to, uvijek možete koristiti kemijske proizvode koji se prodaju u trgovinama kako biste se riješili nametnika. Međutim, to može biti skupo i može utjecati na okoliš i vaše zdravlje. Stoga, ako želite koristiti kemijske proizvode, uvijek slijedite upute na pakiranju kako biste osigurali sigurnu upotrebu.

Međutim, postoje i prirodni načini za borbu protiv nametnika. Jedan od najučinkovitijih načina je upotreba prirodnih neprijatelja nametnika. Na primjer, kukci poput bubamara i ose mogu biti korisni u borbi protiv štetnika, kao što su lisne uši i puževi. Ako u vašem vrtu nema dovoljno prirodnih neprijatelja, možete ih privući u vrt postavljanjem kućica i hranilica.

Drugi učinkovit način borbe protiv nametnika jest korištenje prirodnih insekticida i fungicida. Na primjer, možete koristiti otopinu vode i sapuna kako biste se riješili lisnih uši. Otopina se pravi od tekućeg sapuna i tople vode, a zatim se raspršuje po zahvaćenim biljkama. Također možete koristiti otopinu vode i octa kako biste se riješili gljivica koje se razvijaju na lišću i drugim dijelovima biljaka.

Osim biljaka, važno je i pratiti prisutnost insekata i štetnika u vrtu. Često se događa da se problem ne primijeti na vrijeme, pa se mora koristiti jača sredstva za zaštitu. Zato preporučujem provjeru vrta svakodnevno ili barem jednom tjedno, ovisno o veličini vrta i količini biljaka koje uzgajate.

Ako već imate problem sa štetnicima, postoje različite metode za njihovo uklanjanje. Neke od ovih metoda su prilično jednostavne i ne zahtijevaju veliku pripremu, dok su druge malo složenije i zahtijevaju više vremena i truda.

Jedna od jednostavnijih metoda za uklanjanje štetnika je korištenje sapuna. Sapun je učinkovit u borbi protiv insekata poput lisnih uši, grinje i tripsa. Možete kupiti poseban insekticidni sapun, ili ga jednostavno napraviti sami pomiješajući vodu i običan sapun za pranje rublja. Kada napravite smjesu sapuna i vode, nanesite ju na biljke koje su zahvaćene štetnicima.

Još jedna jednostavna metoda za borbu protiv štetnika je korištenje različitih prirodnih repelenata. Ovo uključuje biljke poput lavande, nevena i timijana, koje se mogu posaditi u vrtu. Također, postoji nekoliko prirodnih sprejeva za zaštitu biljaka koji sadrže ekstrakte iz biljaka poput češnjaka, luka i papra.

Ukoliko se suočavate s napadom štetnika koji se hrane korijenjem, kao što su gusjenice, krumpirove zlatice i korijenov moljac, možete isprobati zaštitu pomoću nematoda. Nematode su mikroskopski organizmi koji se hrane štetnicima, a ne utječu na korisne insekte i biljke. Nematode možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama i primijeniti ih na tlo kako biste se riješili štetnika.

Ako se suočavate s problemom glodavaca, kao što su voluharice i miševi, možete koristiti zamke. Postoje različite vrste zamki, poput živih zamki i one koje ubijaju glodavce. Iako žive zamke zvuče humanije, važno je znati da postoji rizik da se životinja ozlijedi prilikom hvatanja. Ako se odlučite za zamke koje ubijaju glodavce, budite oprezni prilikom rukovanja s njima i držite ih podalje od djece i kućnih ljubimaca.

Prirodna sredstva za suzbijanje nametnika

Uz pesticidne tretmane, postoji i nekoliko prirodnih sredstava koja možete koristiti za suzbijanje nametnika u vrtu. Ova sredstva su obično manje štetna za okoliš i druge životinje u vrtu.

Prvo prirodno sredstvo koje možete koristiti je kupovina predatora koji će se boriti protiv nametnika. Na primjer, možete kupiti kukce kao što su bubamare, različite vrste muha i paukova. Ovi predatori će se hraniti nametnicima poput lisnih uši, gusjenica i pauka.

Drugo prirodno sredstvo je korištenje biljaka koje odbijaju nametnike. Na primjer, biljke poput lavande, kadulje, bosiljka i mentola poznate su po svojim sposobnostima da odbijaju nametnike. Sadite ove biljke oko vrta ili između ostalih biljaka kako biste spriječili napad.

Još jedno prirodno sredstvo je korištenje sapuna od neem drveta. Neem drvo je indijsko stablo koje proizvodi prirodni insekticid. Sapun od neem drveta se obično koristi za suzbijanje lisnih uši, grinja i bijele muhe. Ovaj sapun možete kupiti u specijaliziranim trgovinama za vrtlarstvo.

Prevencija nametnika u vrtu

Kao i kod većine stvari, prevencija je ključna. Postoji nekoliko načina na koje možete spriječiti nametnike da napadnu vaš vrt:

Često pregledajte svoje biljke kako biste bili sigurni da su zdrave i bez nametnika. Ako primijetite bilo kakve znakove napada, odmah poduzmite mjere kako biste spriječili širenje.

Održavajte vrt čistim i urednim. Redovito uklanjajte otpad i mrtve biljke, jer oni mogu biti leglo za nametnike.

Koristite organsko gnojivo umjesto umjetnih kemikalija. Organsko gnojivo će hraniti vaše biljke bez štetnih kemikalija koje mogu privući nametnike.

Sadite biljke koje su otporne na nametnike. Na primjer, biljke poput rajčice, krastavaca i paprike mogu biti izuzetno osjetljive na nametnike, dok su biljke poput mente, lavande i kadulje otpornije.

Pozivanje profesionalnog vrtlara

Ako se nametnici i dalje pojavljuju u vašem vrtu unatoč svim naporima, razmislite o pozivanju profesionalnog vrtlara.

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital