Vrt

Kako orezati ruže?

Ruže su predivan cvijet koji se uzgaja u različitim vrtovima diljem svijeta. Međutim, kako bi vaše ruže bile zdrave i cvjetale obilno, važno je znati kako ih pravilno obrezati. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta o tome kako orezati ruže kako biste poboljšali njihov rast i izgled.

Kada orezati ruže?

Prvo pitanje koje se postavlja jest kada orezati ruže. To ovisi o vrsti ruže koju uzgajate. Općenito, ruže se orezuju u proljeće, kada se vegetacija počne buditi. To obično znači kraj ožujka ili početak travnja. Ako imate više vrsta ruža u svom vrtu, provjerite koje vrste cvatu prije nego što ih obrezujete.

Kako orezati ruže

Kako orezati ruže?

Kada znate kada orezati ruže, sljedeće je pitanje kako ih obrezati. Postoje tri vrste obrezivanja ruža: ljetno, jesensko i proljetno obrezivanje. U ovom članku usredotočit ćemo se na proljetno obrezivanje, jer je to najvažnije za zdrav rast ruža.

Prije nego što počnete s obrezivanjem, pobrinite se da imate dobar par rukavica i škare za obrezivanje. Škare trebaju biti oštre i čiste. Prvo uklonite sve mrtve, oštećene ili bolesne grane. Ako postoji neka grana koja se križa s drugom granom ili raste prema unutra, uklonite ju. To će omogućiti bolju ventilaciju i svjetlost unutar grma ruže.

Kada ste završili s uklanjanjem mrtvih, oštećenih i bolesnih grana, nastavite s obrezivanjem svih ostalih grana. Svaku granu obrežite iznad pupa, oko 5 mm od pupa. Pupa je mali izboj koji raste iz glavne grane. To će omogućiti novim granama da se razviju iz pupova.

Kako orezati ruže

Koliko orezati ruže?

Orezivanje ruža je važan zadatak koji treba obaviti svake godine kako bi vaše ruže ostale zdrave i lijepo izgledale. Međutim, mnogi se ljudi pitaju koliko zapravo treba orezati ruže.

Odgovor na to pitanje ovisi o vrsti ruža koje imate. Postoje tri glavne vrste ruža: penjačke ruže, grmolike ruže i drvenaste ruže. Svaka od ovih vrsta ruža ima različite potrebe za orezivanjem.

Penjačke ruže trebaju biti orezane na proljeće kada se pojave nove grane. Potrebno ih je skratiti za oko trećinu kako bi se potaknula nova rast i cvjetanje. Također, potrebno je ukloniti sve stare, oštećene i slabe grane kako bi se osigurala bolja cirkulacija zraka i izbjeglo širenje bolesti.

Grmolike ruže trebaju biti orezane u rano proljeće, kada se pojave prvi znakovi novog rasta. Potrebno ih je skratiti za oko pola visine kako bi se potaknuo novi rast i cvjetanje. Također, potrebno je ukloniti sve stare, oštećene i slabe grane kako bi se osigurala bolja cirkulacija zraka i izbjeglo širenje bolesti.

Drvenaste ruže trebaju biti orezane u kasnu zimu ili rano proljeće, kada se pojave prvi znakovi novog rasta. Potrebno ih je skratiti za oko trećinu kako bi se potaknuo novi rast i cvjetanje. Također, potrebno je ukloniti sve stare, oštećene i slabe grane kako bi se osigurala bolja cirkulacija zraka i izbjeglo širenje bolesti.

Ukratko, koliko orezati ruže ovisi o vrsti ruža koje imate. Uvijek se savjetuje da pažljivo pregledate svoje ruže prije nego što počnete s orezivanjem i da uklonite sve oštećene, stare i slabe grane kako biste osigurali zdrav rast i cvjetanje vaših ruža.

Neke vrste ruža su jako otporne i iz iskustva vasm mogu reći da ih možete srezati čak i do tla opet će potjerati, još i jače. Dakako to vrijedi kada imate dobro ukorijenjenu ružu koja već nekoliko godina uspješno raste. No s druge strane postoje osjetljive vrste koje osjete svaku grančicu koju skratite.

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital