Kupaonica

Kako odabrati boju fuge za pločice?

Fuge su neizbježan dio postavljanja pločica u vašem domu. Iako su često zanemarene u odnosu na same pločice, fuge igraju važnu ulogu u cjelokupnom izgledu vašeg poda ili zida. Stoga je važno pravilno odabrati boju fuge koja će se uklopiti s pločicama i doprinijeti estetici vašeg prostora. U ovom članku saznajte kako odabrati boju fuge za pločice koje će vaš dom učiniti još ljepšim.

Razmaci između podnih i zidnih pločica imaju osim estetskog i iznimno važan funkcionalni aspekt. Stoga je izuzetno važno da se proces fugiranja provodi prema stručnim smjernicama.

Kada biramo boju materijala za popunjavanje fuga koji treba da se podudara bojom sa izabranim pločicama, moramo također uzeti u obzir i mjesto gdje će se pločice postavljati. Naš izbor zavisi od toga da li je u pitanju kuhinja, kupaonica ili vanjski prostori (terase, balkoni, dvorišta, bazeni, okolni prostori bazena). Vlažni prostori zahtijevaju upotrebu specijalnih proizvoda kako bi se olakšalo održavanje.

Kako odabrati boju fuge za ploćice

Izuzetno je bitno izabrati boju koja će se harmonizirati s nijansom pločica, tj. koja neće previše izdvajati od njihove tonalnosti. U protivnom, fuge bi mogle privući veću pažnju nego same pločice (iako neki namjerno traže takav efekt). Ovo može dovesti do situacije u kojoj smo uložili u skup porculan ili mozaik visoke kvalitete, ali nas fuge prve dočekaju kad zakoračimo u prostoriju.

Raznovrsni proizvođači nude širok spektar boja na svojim paletama, što olakšava pronalaženje odgovarajuće boje prema vlastitom izboru. Uobičajene boje uključuju bijelu, sivu, smeđu, bež, crnu, srebrnu, antracit, plavu, tirkiznu, žutu, zlatnu te prozirnu. Također su dostupne i fuge s efektom sjaja (glitter) za one koji preferiraju blistavost i sjaj.

Na crnim pločicama se ponekad primjećuju bijele mrlje nakon fugiranja. Stoga je izuzetno važno strogo se pridržavati uputa proizvođača i odabrati kvalitetan materijal za fugiranje.

Osoba koja teži rustikalnom dizajnu i odabere terakota pločice često preferira postavljanje šireg razmaka za fugu kako bi se postigao željeni estetski izgled prostora. Na taj način, čak i ako su pločice precizno rezane laserski, izbor će biti usmjeren prema širem razmaku koji bolje odgovara kamenu ili mozaiku. Širi razmak između pločica igra i ulogu u izboru boje za tu fugu.

Kako odabrati boju fuge za ploćice

Zemljani i neutralni tonovi su među najomiljenijim nijansama za ispunjavanje prostora između pločica, ali također možete pronaći i živopisnije boje, uključujući plave, zelene i čak ružičaste nijanse. U osnovi, odabir kontrastne boje fuge u odnosu na pločicu će dodatno naglasiti samu pločicu, dok će slična nijansa stvoriti suptilniju i sofisticiraniju estetiku. Na primjer, upotreba crne injekcijske mase za oblaganje bijelih pločica u podzemnoj željeznici pruža oštru konturu oko svakog elementa, dodajući teksturu i dubinu pozadinskom sloju.

Uklapanje boje fuge s pločicama

Prvo pravilo pri odabiru boje fuge za pločice je uklapanje s pločicama. Fuga bi trebala biti u sličnoj ili kontrastnoj boji u odnosu na pločice kako bi se postigao skladan izgled. Ako su pločice bijele ili svijetle, preporučuje se odabir svjetlije boje fuge, poput bijele ili svijetlosive. Ako su pločice tamne ili intenzivne boje, možete odabrati svijetlu boju fuge kako bi se stvorio kontrast i naglasio oblik pločica. Također, možete odabrati sličnu boju fuge kao i boju pločica, ali nijansa boje fuge trebala bi biti nešto drugačija kako bi se postigao različiti ton.

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital