Voćke, Vrt

Rezidba ribizla

Zašto rezati ribizle?

Rezidba ribizla je važna za održavanje zdravih i produktivnih biljaka. Rezidba potiče rast novih grana i pupoljaka, povećava cirkulaciju zraka i sunčeve svjetlosti, te omogućava bolju kontrolu štetnika i bolesti.

Kada rezati ribizle?

Najbolje vrijeme za rezidbu ribizla je zimi, kada su biljke u mirovanju. Rezidba se može obavljati od sredine zime do ranog proljeća, kada biljke još nisu počele nicati. Ova vremenska ograničenja su važna jer ako se ribizle obrežu prekasno ili prerano, mogu se oštetiti ili izgubiti rod.

Crveni ribizl - Rezidba ribizla

Kako rezati ribizle?

Metoda 1: Rezidba starog drva

Rezidba starog drva odnosi se na uklanjanje najstarijih grana, obično one koje su starije od 3 godine. Ova metoda obrezivanja može se obavljati svake godine, i to nakon što su plodovi ubrani. Uklanjanje starih grana potiče rast novih, jačih grana, koje će nositi više plodova. Prilikom obrezivanja starih grana, uklonite ih u cijelosti do tla, a ostavite oko 5-6 novih izbojaka na svakoj preostaloj grani.

Crni ribiz -- Rezidba ribizla

Metoda 2: Rezidba mladih grana

Rezidba mladih grana se odnosi na uklanjanje dijelova novih grana kako bi se potaknuo rast novih izbojaka i grana. Ova metoda obrezivanja može se obaviti svake godine, nakon što biljke izbace novi rast, a prije nego što se pojave plodovi. Ovo će osigurati dovoljno prostora za rast novih grana i poboljšati cirkulaciju zraka i svjetlosti. Za obrezivanje mladih grana, uklonite oko 1/3 do 1/2 njihove duljine, ostavljajući najmanje 3 pupoljka na svakoj preostaloj grani.

Bijeli ribiz - - Rezidba ribizla

Metoda 3: Uklanjanje oštećenih ili bolesnih grana

Uklanjanje oštećenih ili bolesnih grana važan je dio održavanja zdravlja biljaka. Oštećene ili bolesne grane mogu privući štetnike i bolesti, te ograničiti rast i produktivnost biljke. Ove grane treba ukloniti u bilo koje doba godine, čim ih primijetite.

Kako bi izbjegli oštećenje biljaka, koristite oštre alate za rezanje i obrezujte grane na pravilnom kutu. Također, držite se ograničenja o vremenskom razdoblju za obrezivanje kako bi izbjegli negativne posljedice na rast i produktivnost biljaka.

Rezidba je važan dio brige za ribizle, što može rezultirati zdravim i produktivnim biljkama koje će proizvesti veći i kvalitetniji rod. Pažljivo planirajte i izvodite obrezivanje kako bi dobili najbolje rezultate.

Kako orezati ribizl?

Orezivanje i proređivanje ribizle

Rezidba ribizla u 3 koraka

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital