Kućanski aparati

Kako se održava usisavač?

Usisavač je jedan od najvažnijih kućanskih aparata koji koristimo svakodnevno za održavanje higijene u našim domovima. Međutim, mnogi ljudi zanemaruju važnost redovitog održavanja usisavača, što može dovesti do smanjene učinkovitosti usisavanja i kraćeg vijeka trajanja uređaja. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta o tome kako održavati svoj usisavač i produžiti mu vijek trajanja.

Redovito mijenjajte filtere

Jedan od najvažnijih koraka u održavanju usisavača je redovito mijenjanje filtera. Filteri se mogu brzo začepiti prašinom i nečistoćom, što dovodi do smanjene učinkovitosti usisavanja i zrak koji izlazi iz usisavača postaje zagađen. Provjerite upute proizvođača kako biste saznali koliko često trebate mijenjati filtere, a obično se to radi svaka tri do šest mjeseci.

Kako se održava usisavač

Očistite spremnik za prašinu

Spremnik za prašinu je mjesto gdje se skuplja prašina i nečistoće koje usisavamo. Redovito čišćenje spremnika za prašinu može pomoći u sprečavanju neugodnih mirisa i produžiti vijek trajanja vašeg usisavača. Ispraznite spremnik za prašinu nakon svakog usisavanja i operite ga vodom i blagim deterdžentom ako je potrebno.

Provjerite crijeva i četke

Provjerite crijeva i četke na usisavaču kako biste bili sigurni da nisu začepljeni nečistoćom i prašinom. Ovi dijelovi usisavača mogu se začepiti kosem, nitima i drugim sitnim nečistoćama, što može smanjiti učinkovitost usisavanja. Ako primijetite da su crijeva ili četke začepljeni, uklonite nečistoće rukom ili koristite mali predmet poput štapića kako biste ih uklonili.

Zamijenite vrećicu za prašinu

Ako koristite usisavač s vrećicom za prašinu, važno je redovito je mijenjati. Vrećica se može napuniti prašinom i nečistoćama, što može dovesti do smanjene učinkovitosti usisavanja i začepljenja filtera. Provjerite upute proizvođača kako biste saznali koliko često trebate mijenjati vrećicu za prašinu.

Kao što je već spomenuto, redovito pranje filtera je izuzetno važno za održavanje funkcionalnosti i dugotrajnosti usisavača. Osim toga, još nekoliko stvari može pomoći u održavanju usisavača u dobrom stanju:

Praznjenje spremnika za prašinu: Nakon svakog korištenja usisavača, važno je isprazniti spremnik za prašinu ili vrećicu. Ne treba čekati dok se spremnik ne napuni do vrha, jer to može utjecati na snagu usisavanja i rad usisavača.

Provjera i zamjena vrećica: Ako usisavač koristi vrećice, potrebno ih je provjeravati i mijenjati redovito. Upute proizvođača obično navode koliko često ih treba mijenjati. Neke vrećice su perive, što znači da ih je moguće prati i ponovno koristiti.

Provjera cijevi i mlaznica: Prije korištenja usisavača, provjerite da su cijevi i mlaznice čiste i bez prepreka. Ako se začepi cijev, usisavač može prekinuti rad ili izgubiti na snazi usisavanja.

Čišćenje kabela: Kabel usisavača je jedan od najčešće zanemarenih dijelova. Međutim, prljavština i prašina mogu se nakupiti na kablu, što može utjecati na sigurnost i funkcionalnost usisavača. Kabl treba redovito pregledavati i čistiti krpom.

Čišćenje vanjskih dijelova: Usisavač se često koristi za čišćenje prljavštine i prašine, pa se može nakupiti i na vanjskim dijelovima usisavača. Vanjske dijelove treba redovito brisati suhom krpom kako bi se spriječilo nakupljanje prašine i prljavštine.

Redovito održavanje: Pored čišćenja filtera i spremnika za prašinu, potrebno je redovito provjeravati sve dijelove usisavača kako bi se osigurala njihova funkcionalnost. Upute proizvođača obično navode koliko često treba vršiti održavanje.

U zaključku, održavanje usisavača ne mora biti teško niti zahtjevno. Redovito čišćenje filtera i spremnika za prašinu, provjera cijevi i mlaznica te brisanje vanjskih dijelova mogu pomoći u održavanju usisavača u dobrom stanju

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital