Čišćenje

Kako se čiste prozori od prašine?

Čišćenje prozora može biti frustrirajući zadatak, posebno ako je vaš dom sklon nakupljanju prašine. Prašina se često nakuplja na prozorima, što smanjuje kvalitetu prirodne svjetlosti koja ulazi u vaš dom i smanjuje izgled prozora. U nastavku ćemo predstaviti nekoliko savjeta za čišćenje prozora od prašine.

Odaberite pravi alat

Prije nego što započnete s čišćenjem prozora, važno je odabrati pravi alat. Za većinu prozora najbolje rješenje su mikrofibrene krpe ili gumene brisače. Mikrofibrene krpe su mekane i neće ogrebati površinu prozora, a gumene brisače brzo uklanjaju vodu i čine čišćenje učinkovitijim. Osim toga, trebat će vam i sredstvo za čišćenje prozora, poput otopine od vode i octa.

Uklonite prašinu s okvira prozora

Prije nego što počnete s čišćenjem stakla, važno je ukloniti prašinu s okvira prozora. To možete učiniti pomoću krpe ili četke za prašinu. Ako imate aluminijske okvire prozora, možda ćete trebati koristiti četku za zube kako biste uklonili prljavštinu iz teško dostupnih područja.

kako se čiste prozori

Pripremite sredstvo za čišćenje

Nakon što ste uklonili prašinu s okvira prozora, vrijeme je da pripremite sredstvo za čišćenje. Voda i ocat su odlična opcija za čišćenje prozora. Pomiješajte vodu i ocat u omjeru 1:1 i ulijte otopinu u bocu s raspršivačem.

Počnite s čišćenjem prozora

Sada kada ste pripremili sredstvo za čišćenje, vrijeme je da započnete s čišćenjem prozora. Raspršite otopinu za čišćenje na staklo i prođite krpom ili gumom brisačem preko površine prozora. Pripazite da ne ostavite tragove na staklu. Ako primijetite mrlje ili ostatke sapuna, ponovite postupak dok ne dobijete čistu površinu.

Uklonite višak vode

Nakon što ste očistili staklo, vrijeme je da uklonite višak vode. To možete učiniti pomoću gumene brisače ili krpom od mikrovlakana.

Ako koristite gumene brisače, povucite ih lagano i ravnomjerno preko površine prozora. Ako koristite krpu od mikrovlakana, obrišite staklo laganim, kružnim pokretima kako biste uklonili ostatke vode.

Sušenje prozora

Nakon što ste uklonili višak vode, vrijeme je da dopustite da se prozori osuše. Ako je vani sunčano, otvorite prozore kako bi zrak cirkulirao i brzo osušio staklo. Ako nije sunčano, pripazite da su prozori dobro zatvoreni kako bi se spriječila nakupljanje vlage.

Održavanje čistoće prozora

Da biste spriječili nakupljanje prašine na prozorima, preporučuje se redovito održavanje. To uključuje brisanje okvira prozora barem jednom tjedno kako bi se uklonila prljavština i prašina. Ako primijetite da se na prozorima nakupila velika količina prašine, možete ih očistiti i češće.

Alternativna rješenja za čišćenje prozora

Ako ne želite koristiti sredstvo za čišćenje prozora od octa, postoje i druge alternative. Možete koristiti sredstva za čišćenje prozora koja su dostupna u trgovinama ili prirodne alternative poput soka od limuna i vode. Međutim, važno je pripaziti na to da ne koristite previše jakih sredstava za čišćenje koja mogu oštetiti staklo.

U zaključku, čišćenje prozora od prašine može biti jednostavan zadatak ako slijedite ove savjete. Važno je odabrati pravi alat i sredstvo za čišćenje, ukloniti prašinu s okvira prozora i temeljito očistiti staklo. Redovito održavanje pomoći će vam da zadržite prozore čistima i sjajnima, te poboljšati izgled vašeg doma.

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital