Vrt

Koliko često treba kositi travu?

Koliko često treba kositi travu? Ovo je pitanje koje mnogi vlasnici kuća postavljaju sebi kada se bave održavanjem svojih travnjaka. U stvarnosti, odgovor na ovo pitanje ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu trave, vrijeme godine i vremenske uvjete. Jednom kada dođe proljeće i ponovno možete početi kositi travnjak – obično krajem ožujka ili početkom travnja – morat ćete prilagoditi učestalost košnje travnjaka prema mjesecu i vremenu.

U proljeće i jesen, kada je trava najbrže rastuća, preporučuje se kositi travu jednom tjedno. To je važno kako bi se osiguralo da trava raste ravnomjerno i da ne postane previše duga. Međutim, u ljetnim mjesecima, kada su vrućine i suša, preporučuje se kositi travu svaka dva tjedna kako bi se smanjio stres na travi i spriječilo oštećenje korijena. Slično kao i obrezivanje biljaka, dosljedni ciklusi košnje trave pomoći će u poticanju novog i snažnijeg rasta pa se isplati pridržavati se redovitog rasporeda ako je moguće.

Koliko često treba kositi travu

Ako imate sportsko igralište ili visoko opterećenje na vašem travnjaku, možda ćete morati kositi travu češće. Ovaj tip travnjaka često se koristi u javnim parkovima, školama i sportskim terenima. U takvim slučajevima, preporučuje se kositi travu najmanje dva puta tjedno kako bi se održao izgled i funkcionalnost terena.

Osim frekvencije košnje, važno je i razmotriti visinu košnje. Za većinu vrsta travnjaka, preporučena visina košnje je između 5 i 10 centimetara. Košnja ispod preporučene visine može dovesti do oštećenja korijena i stvaranja golih mjesta na travnjaku. S druge strane, košnja iznad preporučene visine može dovesti do stvaranja previše grama i korova.

Za one koji traže vrlo usko ošišan travnjak, može se povećati broj ciklusa košnje na svaka dva ili tri dana tijekom vrhunca sezone rasta tijekom ljeta uz uvijet da ima dovoljno vlage i kiše, ali budite oprezni i postupno pristupajte sve nižim noževima za rezanje tijekom četiri do šest tjedana razdoblju kako bi trava imala priliku prilagoditi se. Prekratko i prebrzo šišanje trave čest je uzrok lošeg zdravlja travnjaka što može rezultirati promjenama boje na nekim mjestima pa vaš omiljeni travnjak više neće izgledati lijepo.

Također je važno imati na umu vremenske uvjete prilikom košnje. Ako se planira kositi za vrijeme suhog vremena, preporučuje se kositi travu visine od 7 do 10 centimetara kako bi se sačuvala vlaga u tlu. Međutim, ako se planira kositi nakon kiše, preporučuje se kraća visina košnje kako bi se izbjeglo stvaranje grudica trave.

Koliko često treba kositi travu ovisi o mnogim faktorima, ali jedno je sigurno – redovita košnja ključna je za održavanje zdravog i atraktivnog travnjaka. Uz to, važno je koristiti kvalitetne alate za košnju i izbjegavati košnju u vrućim uvjetima. Pravilno održavanje travnjaka može pomoći u sprečavanju rasta korova i održavanju zdravog tla

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital