Vrt

Vrtovi za leptire

Što je leptir vrtlarstvo ili vrtovi za leptire? Jednostavno rečeno leptir vrtlarenje je umjetnost uzgoja cvijeća i biljaka koje će u vaš vrt privući ta živopisna i nježna stvorenja, leptire. Oduševite obitelj i posjetitelje prekrasnim leptirima, ali budite sigurni da za njih stvorite sigurno stanište. Ako posjedujete mačke, preispitajte svoje planove, jer bi bilo sramota privući ove ljupke insekte u njihovu smrt.

Dizajn vašeg vrta leptira stvar je osobnih preferencija. Tipični faktori koje treba uzeti u obzir su veličina vašeg vrta i vrste cvjetova i biljaka koje želite uzgajati. Odaberite stil vrta koji vas privlači, ali osigurajte da također sadrži biljke i cvijeće koje privlače leptire koje želite privući.

Vrtovi za leptire

Važno je otkriti koje će biljke i cvijeće privući vrste leptira. koji žive u vašem području. Te se informacije mogu naći u lokalnoj knjižnici ili na internetu. Neke vrste leptire jedu samo jednu biljku, dok gusjenice drugih mogu preživjeti i na brojnim biljkama.

Dakle morate prihvatiti činjenicu da sadite biljke koje će gusjenice, koje su ličinke leptira, u stvari jesti a time i uništavati. Sami leptiri vole cvijeće bogato nektarom, no također žele u svojoj blizini i biljke koje jedu jnihove gusjenice.

Vrtovi za leptire

Da biste stvorili vrstu okruženja koje smatraju privlačnom, trebat će vam i neka vrsta vode. No pticama će to isto izgledati atraktivno i pa probajte vodu za leptire držati visoko od zemlje, daleko od zalutalih mačaka ili nestašnih štenaca. Plitka zdjelica na stalku ili obješeno u stablu biti će jednako dobro za leptire i ostale kukce koji treba vode.

Prilikom sadnje vašeg vrta leptira oprezni kako koordinirate boje koje odaberete za svoje cvjetne krevete. Iako leptiri nisu briga za vaš izbor boje, ne želite da vaš vrt bude kaos nepovezanih boja i tekstura. Leptiri privlače one cvjetove koji imaju nektar, a ne pelud, to su onda koprive, mliječne trave, ljetni liljan, valerijana, tratinčica, ljubičaste ehinaceje, žute kadulje, dnevnih ljiljana i lavande.

Nekima je korisno crtati i obojiti izgled svog plana za vrt za leptire kako bi vidjeli kako bi izgledao gotov proizvod. Imajte na umu da su tople boje poput crvene i narančaste blještave i vidljive. Ove boje imaju veći utjecaj na snažnu zelenu pozadinu. Hladne boje poput plave i ljubičaste umirujuće su i tonirane i bolje bi djelovale s bijelim kontrastom kako bi stvorili izgled svježine i svjetline.

12 biljaka koje privlače leptire u vrt

Primjer velikog vrta za leptire

Kako privuči leptire u vrt i kako se brinuti za njih

Naruči knjigu Crni zmajevi
Naručite s najdraže trgovine
Naruči na Kobo Naruči na Thalia.de Naruči na Lulu.com Naruči na Vivlio Naruči na Smashwords Naruči na na Apple Books Naruči na Draft2Digital